FSC Boscertificering

© FSC A.C.-Milan Reska
De basis van FSC boscertificering en de evaluatie zijn de internationale FSC principes en criteria, die verder verfijnd worden tot een nationale of regionale standaard. 

Deze standaard geeft dus de vereisten waaraan het bosbeheer moet voldoen om een FSC certificaat te behalen. 


Boscertificering op maat - voor groot en klein
Voor grotere bosgebieden is een individueel certificaat vlot haalbaar, maar ook voor kleinere boseigenaars en -beheerders is het behalen van een FSC certificaat een haalbare kaart.

Bosbeheerders kunnen immers in plaats van op individuele wijze ook in groep een FSC boscertificaat behalen. Bij zo een FSC groeps-certificaat worden de kosten en administratieve lasten aanzienlijk beperkt. Elke bosbeheerder blijft verantwoordelijk voor zijn stuk bos, tenzij er voor nog verdergaande samenwerking gekozen wordt.

De centrale figuur in een groepscertificaat is de groepsmanager, die het contact verzorgt met het certificeringsorganisme en ook de individueel aangesloten leden opvolgt. In België en buurlanden zijn al diverse voorbeelden van soorten van groepscertificering, waarbij zowel bedrijven, boseigenaars, overheden of consultants de groepscoördinatie op zich nemen.

Onafhankelijke controles
Om een FSC boscertificaat te behalen dient een bosbeheerder contact op te nemen met een erkende onafhankelijke instelling, en vervolgens een (minimaal) jaarlijkse controle te ondergaan. 
Hierbij wordt nagegaan of het beheer zowel qua beheersplan als in de praktijk voldoet aan de FSC vereisten. Bovendien worden ook lokale belanghebbenden geconsulteerd zodat ook zij hun opmerkingen en inbreng kunnen geven.

FSC in cijfers

Wereldwijd
198.702.928 ha FSC bos
32.797 CoC certificaten
België
23.259 ha FSC bos
691 CoC certificaten
(cijfers 02/08/2017)

read more …

FSC at work

Wat betekent FSC nu in de praktijk, en hoe maken wij het verschil?

read more …
© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202