FSC boscertificering in België

© FSC Belgium- Meerdaalwoud
België telt intussen meer dan 23.000 ha FSC gecertificeerde bossen. 

Deze bossen zijn gelegen in Vlaanderen en Brussel, maar tot op heden zijn er (nog) geen FSC gecertificeerde bossen in Wallonië.

Klik hier voor een kaart met alle FSC bossen in België


Groepscertificeringsproject in Vlaanderen voor alle types boseigenaars
De Vlaamse Overheid startte in 2006 met een groepscertificaat in de Lage Kempen, in de vorm van een pilootproject. In 2008 werd dit opengesteld voor ALLE Vlaamse bosbeheerders met interesse, zowel openbare als private boseigenaren. Het FSC groepscertificaat is sindsdien verder blijven groeien.
Zo is er nu FSC bos in alle Vlaamse provincies, en zijn er naast openbare besturen ook reeds privébossen opgenomen in het FSC groepscertificaat.

> De groepscertificering maakt FSC boscertificering dus mogelijk én betaalbaar voor elk type en grootte van eigenaar .

Contactpersoon FSC-groepscertificering Agentschap voor Natuur en Bos:

Martine Waterinckx
Koning Albert II-laan 20 bus 8
1000 Brussel

Tel. 02/5538213
martine.waterinckx@lne.vlaanderen.be


De Belgische FSC bosstandaard

Een Belgische FSC werkgroep - samengesteld uit sociale, ecologische en economische vertegenwoordigers - heeft in de tweede helft van de jaren '90 een draftversie van een Belgische FSC standaard opgesteld. Sinds 2002 is de Belgische werkgroep echter door omstandigheden non-actief.

In afwezigheid van een (officieel goedgekeurde) nationaal aangepaste versie van de FSC Principes & Criteria wordt een generieke FSC standaard gebruik, opgesteld door een onafhankelijk certificerings-organisme, na consultatie van belanghebbenden.

In de praktijk worden FSC boscertificeringen in België uitgevoerd op basis van enerzijds de draft versie 2002 van de Belgische FSC standaard van de werkgroep, en de voor België aangepaste standaarden van de actieve certificeringsinstellingen.

FSC België hoopt zo spoedig mogelijk het proces ter finalisatie van de Belgische FSC standaard terug in gang te zetten.


FSC bossen weergeven op een grotere kaart

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202