FSC gecertificeerde ‘Forêts bourguignonnes’ in de Morvan, Frankrijk

© FSC France


Verenigd in de "Groupement pour une gestion responsable de forêts bourguignonnes" (GGRFB), hebben zes openbare en private boseigenaren uit de Morvan zich verenigd en samen een FSC boscertificaat behaalt.

Op een moment waarop de toekomst van de bossen in de Morvan ter discussie staat, bevestigt dit FSC certificaat dat de verantwoorde aanpak op vlak van bosbeheer zowel dichtbij de natuur staat én rendabel is. De doelsteling van de betrokkenen is om bijkomende boseigenaars te betrekken en een lokale verhaal van gecertificeerd bos én lokale houtverwerking op te bouwen.

"Deze aanpak is een echt voorbeeld zowel binnen Frankrijk als op internationaal niveau", getuigde Marie Vallée (Directrice FSC Frankrijk) op 5 april 2012 wanneer te Bibracte het FSC certificaat officieel aagekondigd werd.

5 gecertificeerde bossen samen 1.443 ha
De 5 bossen van de GGRFB vormen samen het 4de FSC certificaat wat uitgereikt wordt in Frankrijk, en gegroepeerd vertegenwoordigen ze een oppervlakte van 1.443 ha. De totale FSC gecertificeerde bosoppervlakte in Frankrijk bedraagt momenteel slechts 18.000 ha (cijfers Juni 2012).

Deze FSC gecertificeerde oppervlakte blijft ook in de regio nog beperkt ten opzichte van de 150.000 ha bosoppervlakte in de Morvan. Maar op een moment waarop het ontwikkelingsmodel voor de bosbouweconomie in de streek druk ter discussie staat, is de validatie van de aanpak van de GGRFB-leden door de erkenning via een FSC certificaat een duidelijk signaal voor de lokale bosbouwers.

De betrokken bosbeheerders kiezen resoluut voor een multifunctioneel bosbeheer, waarbij het bos niet louter een 'houtfabriek' is, maar wel beheerd wordt volgens de Pro Silva visie met een grote variatie aan soorten en leeftijden, en een selectieve kap.

"De avant-garde van bosbeheerders"
De ambitie van de stichtende leden van de groep, wiens werk begon in 2006 in het initiatief van de 'Groupement Forestier pour la Sauvegarde des Feuillus du Morvan' en haar beheerder Lucienne Haèse, is gericht op het bereiken en overtuigen van bijkomende bosbeheerders. Doel is het promoten van een lokale houtverwerkende keten die gebruik maakt van FSC gecertificeerd hout, startend vanuit het bosbeheer tot in de tweede verwerking. In de Bourgogne is momenteel enkel de group Fruytier, die een zagerij in opbouw heeft in La Roche-en-Brenil, actief via FSC certificering en dit op internationaal niveau.

«De aanpak van deze avant garde van bosbeheerders is zowel innoverend als efficient en biedt de mogelijkheid aan de Morvan als regio om zich te onderscheiden van naburige regio's" stelt Patrice Joly (Voorzitter van het regionale natuurpark).

Voor meer informatie waaronder de getuigenis van Marie Vallee (Directrice FSC Frankrijk) en detailinformatie over de 5 bossen: klik hier.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202