Duurzame muziekinstrumenten uit Afrikaans Ebbenhout uit Tanzania

© FSC A.C.


Het zwartkleurige Afrikaans ebbenhout is een van de meest waardevolle houtsoorten op aarde, en wordt vooral gebruikt in muziekinstrumenten. In Tanzanië geeft de oogst van ebbenhout een inkomen aan vele mensen binnen de armste delen van de bevolking.

Sinds maart 2009 heeft Mpingo Conservation and Development Initiative (MCDI) een FSC groepscertificaat voor bosbeheer. MCDI helpt dorpsgemeenschappen bij de erkenning als ‘Village Land Forest Reserves’ waardoor ze het eigenaarschap en beheer van lokaal gelegen bossen verkrijgen, en hiervoor een FSC certificering kunnen bekomen.

De organisatie ‘Sound and Fair’ heeft geholpen bij het opzetten van een commercieel circuit voor Afrikaans ebbenhout uit verantwoord beheerde bossen, en dit hout wordt nu gebruikt door verschillende verwerkende bedrijven. De Britse klarinetmaker Hanson lanceerde in januari 2011 het eerste houten blaasinstrument met FSC label.

Sinds 2011 hebben de gemeenschappen Kikole, Kisangi, Liwiti en Nainokwe ten volle kunnen genieten van de inkomsten van de bosopbrengsten wat de sociale dienstverlening in de gemeenschappen ten goede gekomen is. Samen beheren ze 6 gemeenschapsbossen met een totale oppervlakte van 21.232 hectare.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202