Evenementen

Friday, 12 October 2018
FSC-gecertificeerde alternatieven voor single use plastic verpakkingen

Empack review

> This newsflash in English: https://bit.ly/2OEnat6
> Esta noticia en Español: https://bit.ly/2B1k92j


Op 3 oktober 2018 organiseerde FSC België een goed bij-gewoond event op de vakbeurs Empack2018 rond de alternatieven voor single use plastic verpakkingen.

Heel wat landen wereldwijd hebben reeds maatregelen genomen om het gebruik van single use plastics aan banden te leggen, en ook de Europese Unie werkt aan een verbod op tal van plastiektoepassingen voor eenmalig gebruik. De vervuiling van zeeën en rivieren met plastiek afval – de zogenaamde plastic soep – en de toenemende kennis rond de wijdverspreide vervuiling van ecosystemen door microplastics liggen aan de basis van deze beslissingen.

Alternatieven uit natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen – liefst ook vlot recycleerbaar en/of biodegradeerbaar – kunnen een vervanging zijn voor deze producten, uiteraard ook hier mits een doordacht gebruik. Heel wat FSC-gecertificeerde producten gemaakt van papier, karton of hout uit verantwoord beheerde bossen en/of recyclage bieden vandaag al een concreet alternatief.

Mind-switch in bedrijven
Arjowiggins Graphic – gekend als producent van hoogwaardig gerecycleerd papier voor grafische toepassingen – is ook steeds meer actief op vlak van karton en verpakkingen. Heel wat klanten kiezen al bewust voor papieren zakken of kartonnen verpakking. Maar niet zelden wordt deze lijn ook verder doorgetrokken: zo lanceerde het bedrijf bijvoorbeeld ook getrouwheidskaarten in papier die de concurrentie met PVC qua gebruiksvereisten vlot aankunnen.

Bestaande alternatieven winnen terrein
Evidente voorbeelden zoals papieren draagtassen, zakjes voor fruit en groenten, of kartonnen bekertjes kunnen – al dan niet terug van weggeweest – een alternatief bieden voor hun plastiek equivalent.
Bij de bekertjes van Beautiful Cups wordt bovendien meervoudig gebruik actief gestimuleerd én werkt men samen met partners zoals Renewi aan de recyclage van de bekers tot toiletpapier.
Ook gerecycleerde drankkartons - die doorgaans voor minstens driekwart uit karton bestaan – worden onder meer hierin gerecycleerd. Producent Tetra Pak innoveert trouwens ook volop, en heeft al verpakkingen die volledig bio-based zijn, waarbij het plastiek van organische oorsprong is. In de toekomst hoopt men ook een alternatief te lanceren voor de dunne aluminium beschermingslaag die in bepaalde verpakkingen aanwezig is.

Bio-based wegwerpservies
Ook voor plastiek disposables zoals bestek, bordjes of schaaltjes allerhande zijn er vandaag reeds tal van alternatieven in bio-based en biodegradeerbare materialen. Zo biedt Natureko binnen een heel breed gamma heel wat FSC-gecertificeerde disposables aan vervaardigd uit papier, karton of (zeer dun) hout.
Mogelijk zien we dit soort producten meer en meer opduiken op festival en events in 2019?

Golfkarton verrassend veelzijdig
Kartonnen verpakkingen zijn uiteraard ook niet nieuw, maar bedrijven zoals DS Smith gaan hier wel sterk vernieuwend mee aan de slag.
Zo bieden ze o.a. aan online retailers verpakkingsoplossingen op maat van het specifieke product (minder materiaalgebruik) of een kartonnen alternatief voor verpakkingselementen in plastiek of piepschuim (vervanging en voordeel van mono-materiaal verpakking). Karton is door de zeer hoge graad van recyclage uiteraard een grondstof bij uitstek binnen het kader van de circulaire economie. Door te luisteren naar de wensen en noden van de klant, en met de nodige creativiteit en innovatie biedt DS Smith steeds meer nieuwe mogelijkheden ter vervanging van plastiek verpakkingen. Zo lanceerde het bedrijf onlangs een kartonnen verpakking voor kerstomaatjes die ook naar gebruiksgemak én bewaarbaarheid het pleit van het plastieken emmertje wint.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202