Evenementen

Friday, 08 February 2019
Save the date 21/02: 1ste Vlaamse houtpark met topkwaliteit liggende stammen uit Vlaamse bossen

VlaamsHoutpark

Op 21 februari vindt in het Meerdaalwoud de allereerste houtverkoop via houtpark in Vlaanderen plaats. Voor de allereerste keer verkoopt het Agentschap voor Natuur en Bos stammen liggend in plaats van rechtopstaand op stam.


De bossen van de Vlaamse Overheid leveren jaarlijks ongeveer 100.000m³ hout. Traditioneel wordt dit hout staande in het bos (‘op stam’) verkocht. Via een verkoop op een houtpark van liggende stammen hoopt het Agentschap voor Natuur en Bos dat deze stammen bij lokale houtverwerkers in België of de buurlanden terechtkomen.

De stammen komen uit bossen in heel Vlaanderen en zijn samen goed voor ongeveer 500m³ hout van de beste kwaliteit die de Vlaamse bossen te bieden hebben. Ongeveer 15% van de stammen zijn afkomstig van bomen die de voorbije winter zijn omgewaaid door stormen. Het merendeel van de stammen is echter het resultaat van weldoordacht en duurzaam bosbeheer, en aardig wat stammen zijn FSC-gecertificeerd.

In onze buurlanden wordt het meest kwalitatieve hout reeds decennialang te koop aangeboden via houtparken. Na de succesvolle proefverkoop van enkele Vlaamse stammen in Noord-Frankrijk en Nederland organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos nu zijn eerste eigen Vlaamse Houtpark. Dit hout zal verwerkt worden tot snijfineer, kwaliteitszaaghout, wijnvaten, …

Het houtpark in Vlaanderen vindt plaats tegelijkertijd met de houtparken in Neukirchen (Duitsland), Saint Hubert (Wallonië) en Saint Avold (Frankrijk).

Meer informatie:

  • Catalogus hieronder beschikbaar, en ook raadpleegbaar op www.houtverkopen.be/vlaams-houtpark
  • Voor meer informatie: contacteer Geert Bruynseels (geert.bruynseels@vlaanderen.be)

Lees hier een bericht over de resultaten van dit 1ste Vlaamse Houtpark.© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202