Nieuws

Thursday, 15 June 2017
FSC België sluit aan bij de ‘Green Deal Circulair Aankopen’

201706 Green Deal Circulair Aankopen’

Samen met ruim 130 andere bedrijven en organisaties ondertekende FSC België op 8 juni 2017 de “Green Deal Circulair Aankopen”.
Als faciliterende organisatie hoopt FSC België bedrijven en organisaties die werk willen maken van een duurzaam aankoopbeleid voor hout, papier en/of verpakkingen te kunnen bijstaan.


De Green Deal Circulair Aankopen is een initiatief van Vlaanderen Circulair, VVSG, The Shift en Bond Beter Leefmilieu. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege gaf mee de aftrap en maakt ook extra middelen vrij ter ondersteuning.

Circulair aankopen is een nieuwe manier van aankopen voor bedrijven, met oog voor mens, planeet én portemonnee. Het is een proces waarbij je verandering koopt, bijvoorbeeld door voor herbruikbare materialen te kiezen, door voor bio-gebaseerde of biodegradeerbare materialen te kiezen, door middelen en producten te poolen of te delen met andere organisaties of door het gebruiksgenot van een product te kopen in plaats van het product zelf.

Houtgebruik: circulair per definitie

Met een duurzaam bosbeheer aan de basis is hout bij uitstek één van de meest milieuvriendelijke grondstoffen. Hout is immers een natuurlijke, hernieuwbare grondstof die in vergelijking met andere materialen een veel lagere milieu-impact heeft, en in termen van koolstofbalans zelfs een positieve impact kan hebben. Bijkomend is hout en afgeleide producten doorgaans makkelijk herbruikbaar en recycleerbaar. Een circulaire grondstof bij uitstek dus !

FSC België heeft doorheen de jaren al meerdere bedrijven of organisaties ondersteund wanneer zij proactief werk wilden maken van een verantwoord aankoopbeleid – en een verantwoord en doordacht gebruik – van hout- of papierproducten.
“Vanzelfsprekend hopen we ook binnen deze Green Deal een ondersteunende rol te kunnen spelen naar bedrijven of organisaties die hierin stappen willen zetten”, zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België). “Hierin beperken we ons trouwens heus niet tot eenvoudigweg FSC-gecertificeerde producten naar voor te schuiven. Ook verantwoord gebruik, doordacht ontwerp of innovatieve oplossingen nemen we mee, vaak ook met de hulp van ons netwerk”.

De ondertekenaars van de Green Deal engageren zich om samen meer dan 150 circulaire aankoopprojecten te realiseren tegen juni 2019. Een mooie hefboom voor de circulaire economie in Vlaanderen. Bedrijven of organisaties die vrijblijvend meer willen weten over hoe FSC België eventueel ter ondersteuning kan werken, kunnen uiteraard steeds contact met ons opnemen.

Green Deal Circulair Aankopen’ logo


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202