Nieuws

Tuesday, 17 October 2017
Nieuw project rond FSC® boscertificering biedt mogelijkheden voor private bosbeheerders in Wallonië en Vlaanderen

Sylva Nova

Hiermee zijn er voor het eerst ook concrete mogelijkheden voor Waalse boseigenaren om vlot een FSC certificering te bekomen.


Eind 2016 werd het project ‘Sylva Nova’ aangekondigd, en de laatste maanden kwam de voorbereiding in een stroomversnelling. Na een recente audit kwam zopas het positieve nieuws: de groep van private boseigenaren die reeds betrokken zijn in het project verkregen een FSC boscertificaat.

“Het behaalde FSC boscertificaat toont aan dat het bosbeheer voldoet aan de FSC vereisten voor duurzaam bosbeheer”, zegt Stephan Justin (Projectcoördinator FSC België). “Het hout uit deze bossen kan nu als FSC gecertificeerd hout verkocht worden, en zo beantwoorden aan de stijgende vraag vanuit de houtverwerkende industrie. En dit is zeker ook een meerwaarde voor private boseigenaren”.

De FSC gecertificeerde bosssein in België situeerden zich tot voor kort in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Jaarlijks komt er ongeveer 100.000 m³ FSC-gecertificeerd hout uit deze bossen, wat ontoereikend om te beantwoorden aan de stijgende vraag vanuit bedrijven uit hout- of papiersector. “Om aan de vraag van onze klanten te voldoen zijn we op zoek naar FSC-gecertificeerd hout, maar bij een gebrek aan lokale beschikbaarheid zijn we genoodzaakt om dit verder te gaan zoeken, tot in Frankrijk” getuigt Bruno Normand (Diensthoofd zagerij ETA La Thierache). “Hopelijk maken meer en meer private boseigenaren hier ook werk van”.

Dankzij de komst van het project ‘Sylva Nova’ kan elke private boseigenaar in België aansluiting vinden bij FSC certificering, en zo ook FSC-gecertificeerd hout aanbieden. In Vlaanderen bestonden hier al mogelijkheden voor, maar voor Waalse boseigenaren is dit een primeur. “We merken dat de laatste jaren verschillende bedrijven uit de houtverwerkende sector in Wallonië en naburige regio’s een duidelijke vraag hadden naar FSC gecertificeerd, lokaal hout” zegt Pierre Hermans (groepsmanager Sylva Nova), “en sommigen geven zelfs aan de bereidheid te hebben om een beetje meer te betalen voor hout met het FSC keurmerk”.

“Dit project toont aan dat FSC boscertificering voor private boseigenaren ook vlot mogelijk is in Wallonië en Vlaanderen, en dat het ook economisch interessant kan zijn” zegt Stephan Justin. “Hopelijk inspireert dit project rond private bosbeheerders Minister Collin om ook steun te geven aan een pilootproject van de gemeenten Bièvre en Vresse-Sur-Semois, waarbij ongeveer 10.000 hectare publiek bos een FSC boscertificaat zouden willen behalen.”


> Voor meer informatie, neem contact met FSC België via info at fsc point be
> Voor meer informatie rond de groep ‘Sylva Nova’ kan u terecht bij Mr Hermans via info at sylvanova point eu


Sylva nova 2Sylva Nova 3© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202