Nieuws

Monday, 19 March 2018
Eerste FSC-gecertificeerde domeinbossen voor de Franse overheid

Sylva Nova

Recent behaalde het Office National des Forêts (ONF) een FSC-boscertificaat voor twee domeinbossen in het departement Seine-Maritime. Deze primeur is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van FSC-boscertificering in Frankrijk en een positief signaal naar de houtverwerkende industrie.


Het Office National des Forêts (ONF) is de instantie van de Franse overheid die instaat voor het beheer van de domeinbossen in Frankrijk. In 2016 startte het ONF met een initiatief om na te gaan hoe ze werk kon maken van FSC-boscertificering, om zo – op vraag van de houtverwerkende industrie in de regio – ook een aanbod lokaal beschikbaar FSC-gecertificeerd hout aan te bieden.

Recentelijk resulteerde dit in een FSC-boscertificaat voor de domeinbossen van Arques en Eawy in het departement Seine-Maritime, waarbij – in primeur – zo’n 8000 ha bijkomend FSC-gecertificeerd op de Franse boskaart gezet werd. De onafhankelijke audit aan de basis van deze FSC-certificering heeft plaatsgevonden in november 2017, waarna begin maart het FSC-certificaat geformaliseerd werd.

Het heuglijke nieuws werd op 5 maart bekend gemaakt tijdens een FSC-colloquium in Parijs, waarbij de vertegenwoordiger van het ONF duidelijk te kennen gaf dat het FSC-keurmerk duidelijk toekomst heeft in Frankrijk. FSC boscertificering biedt immers niet enkel een antwoord op de sterke vraag naar lokaal beschikbaar FSC-gecertificeerd hout, maar het valoriseert ook de inspanningen op vlak van duurzaam bosbeheer die de administratie levert. En daar is men terecht trots op.

FSC België is verheugd met dit positieve nieuws uit Frankrijk, en hoopt dat het inspirerend en motiverend kan werken voor de bosadministraties in ons land. In Vlaanderen en Brussel heeft men hier al een ruime ervaring op vlak van FSC boscertificering. Ook in Wallonië – waar de vraag naar lokaal beschikbaar FSC-gecertificeerd hout ook sterk aanwezig is – liggen er concrete pistes en kansen op tafel om hier ook werk van te maken.

Communiqué de presse de l’ONF : lien vers PDF


201603 Annonce ONF


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202