Nieuws

Friday, 06 July 2018
Onderzoek van WWF België naar herkomst houtskool op Belgische markt geeft aanbeveling om te kiezen voor FSC-gelabelde houtskool

FSCcharcoalbags

WWF-België liet de inhoud van zakken met houtskool uit supermarkten en doe-het-zelfzaken in België analyseren.


De resultaten uit het nieuwe rapport “Tropisch hout op onze barbecue” laten niets aan de verbeelding over: van 18 geanalyseerde zakken bevatten 9 zakken uitsluitend of gedeeltelijk tropisch hout, zonder vermelding van herkomst en zonder certificaat van wettelijk en duurzaam bosbeheer.

In het onderzoek werden ook een 7-tal FSC-gelabelde houtskoolproducten onderzocht, waarvan 6 uit Europees hout gemaakt zijn, en eentje uit tropische context waar invasieve houtsoorten gekapt worden voor houtskoolproductie. Alle FSC-gecertificeerde producten kwamen goed uit de test.

"FSC International voert sinds 2017 zelf ook intensieve controles uit binnen de supply chain van FSC-gecertificeerde houtskool", zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België). "Hierbij worden ook analyses gedaan rond de bepaling van de aanwezige houtsoorten, en de verhandelde volumes, om zo fouten en mogelijk misbruik tegen te gaan."

Zopas publiceerde FSC International een update van dit onderzoek.

Het rapport van WWF België is een duidelijke oproep naar de sector om meer aandacht te hebben voor een legale én duurzame herkomst van houtskool op de Belgische markt, waarbij een FSC-gecertificeerde herkomst aanbevolen wordt. Hiernaast vormt het rapport ook een duidelijk pleidooi richting de Europese Unie om werk te maken van een uitbreiding van de EU Houtverordening, door o.a. houtskool hierin ook op te nemen.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202