Nieuws

Thursday, 08 November 2018
Gabon engageert zich voor duurzaam bosbeheer

Wood with FSC label (© FSC GD/JB.Lopez)© FSC GD/JB.Lopez

De Gabonese overheid vereist dat bosbedrijven tegen 2022 een FSC-boscertificaat behalen


De Forest Stewardship Council (FSC) is verheugd met de beslissing van de Gabonese overheid om een FSC-boscertificering te vereisen van bosbouwbedrijven tegen 2022.

Tijdens een bezoek aan de FSC-gecertificeerde zagerij van Roegier in Mevang stelde President Ali Bongo Ondimba dat zijn land reeds een belangrijke vooruitgang heeft gekend sinds 2009 op vlak van bosbeheer, maar dat er nog veel te doen valt om haar aanwezigheid op internationale markten te vergroten en de kwaliteit van de productie verder te verbeteren.

‘In termen van kwaliteit is FSC-certificering een belangrijk gegeven, daar het toegang kan geven tot belangrijke afzetmarkten. Het FSC-keurmerk biedt ook heel wat voordelen om de aantrekkelijkheid van onze houtsector voor potentiele investeerders te vergroten, de lokale verwerking te stimuleren en in te spelen op de groeiende vraag naar kwaliteitsproducten op deze markten’ stelt President Ondimba.

‘FSC apprecieert deze toekomstgerichte beslissing van de Gabonese overheid,’ zegt Kim Carstensen, (Directeur FSC International).
‘De versterking van FSC-boscertificering in Gabon, waar al heel wat FSC-gecertificeerde bossen te vinden zijn, kan zeker een katalysator zijn voor de verdere ontwikkeling van een verantwoord bosbeheer en biedt zeker heel wat mogelijkheden qua afzet voor producten afkomstig uit dergelijke verantwoord beheerde bossen. Terzelfdertijd komt FSC-boscertificering uiteraard ook ten goede aan lokale gemeenschappen en aan het behoud van de natuurlijke rijkdom van Gabon.’

Gabon heeft 15,9 miljoen hectare bos in bosconcessies, waarvan 2 miljoen hectare momenteel FSC-gecertificeerd is. De beslissing van de Gabonese overheid zou dus 13 miljoen hectare bos richting FSC-boscertificering brengen. Om hiertoe te komen zal de Gabonese overheid een actieplan opstellen in de komende maanden en maatregelen te nemen om bosbedrijven te begeleiden richting FSC-certificering.

‘We zijn zeer blij met het engagement van Gabon richting FSC-certificering, wat uiteraard aansluit bij onze doelstellig om de oppervlakte FSC-gecertificeerde bossen in het Congobekken te vergroten. We kijken dan ook enthousiast uit naar een samenwerking met alle betrokkenen en zullen er zorg voor dragen dat de baten van duurzaam bosbeheer ten goede komen van de hele samenleving’ zegt Steve Ball (Directeur FSC Afrika).

President Ali Bongo Ondimba at Roegier in Mevang


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202