Nieuws

Tuesday, 30 October 2018
Verslag FSC Seminarie: Bouwen met hout @Prowood, 23 oktober 2018

23/10, Seminarie: Bouwen met Hout (© Eurabo, Woema!, FSC Be)© Eurabo, Woema!, FSC Be

Samen met partners Fedustria en Pixii organiseerde FSC België op dinsdag 23 oktober een seminarie getiteld “Bouwen met hout”.


Dit seminarie vond plaats in de marge van de 3-jaarlijkse beurs Prowood, en werd afgesloten met de uitreiking van de FSC Project Awards. Het seminarie had tot doel de voordelen van het bouwen met hout in de kijker te zetten, met bijzondere aandacht voor de talrijke nieuwe mogelijkheden dankzij innovaties binnen de sector.

Na een welkomstwoord door Bart Holvoet, directeur van FSC België, mocht Fedustria de spits afbijten.
Ingrid Hontis gaf een woordje uitleg bij “Hout geeft zuurstof”, een campagne waarmee Fedustria het brede publiek tracht te verduidelijken dat het gebruik van hout, indien afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, tal van voordelen biedt – niet in het minst in de strijd tegen klimaatverandering.
Piet Vanthournout, verantwoordelijke voor de groep hout(skelet)bouw binnen Fedustria, vervolgde met een aantal voordelen gerelateerd aan het gebruik van hout in de bouw. Zo is er o.a. 7 keer minder verkeer wat dus ook minder burenhinder impliceert, ontstaat er minder afval ter plaatse en kan men veel lichter bouwen.

Bart Humbeeck van Pixii – het kennisplatform voor energieneutraal bouwen – gaf zijn visie op circulair bouwen. Volgens hem impliceert toekomstgericht bouwen dat men inzet op aanpasbaarheid, demonteerbaarheid en herbruikbaarheid. Hout kan volgens dhr. Humbeeck een grote troef zijn in dit verhaal. Verder gaf hij een overzicht van de voornaamste technieken in houtbouw.

Dries Hubrechts van Eurabo ging verder in op de vele mogelijkheden van het zogenaamde engineered wood. Innovaties in de sector hebben immers geleid tot nieuwe technische producten zoals bijvoorbeeld I-profielen, gelamelleerde balken, LVL balken, … Deze nieuwe producten bieden tal van voordelen, zoals een optimaal gebruik van hout, een laag eigenwicht en een grote maatvastheid. Deze eigenschappen laten meer mogelijkheden toe voor het gebruik van hout in de bouw, zoals bijvoorbeeld grote houten overspanningen. Verder gaf dhr. Hubrechts een toelichting over de voordelen van het isoleren met hout als natuurlijk isolatiemateriaal. Vooral het damp-open bouwen is hierbij een belangrijke troef, naast het beschermen tegen oververhitting en de goede akoestische prestaties van het materiaal.

Als volgende spreker was Niko Bonnyns van Laminated Timber Solutions aan het woord. Zijn presentatie was gewijd aan de voordelen van het bouwen in CLT, wat hij zeer gepassioneerd kon brengen. Eén van de grote voordelen van bouwen in CLT, is dat de grootste werken in de fabrieken gebeuren, waardoor er minder arbeid nodig is op de werf. Tevens gaf hij aan dat CLT ook ingeburgerd geraakt in nieuwe en grotere projecten, bv. middelhoog bouw, appartementen, scholen ed.

Tenslotte gaf architect Piet Kerkhof (Arche-Ligno) zijn visie op het gebruik van hout in de architectuur. Aan de hand van enkele foto’s illustreerde hij zijn passie voor houtbouw. Hij toonde enkele afbeeldingen van houten gebouwen die al eeuwen meegaan, en voor hem is en blijft hout dé bouwmethode, ook voor de toekomst.


Met dank aan de auteur Ingrid Hontis van Fedustria


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202