Nieuws

Tuesday, 27 November 2018
Een stap dichter richting FSC-gecertificeerd bos voor de gemeenten Bièvre en Vresse-sur-Semois

David Clarinval

De Waalse gemeenten Bièvre en Vresse-sur-Semois toonden al eerder duidelijke interesse om een FSC-boscertificering te behalen voor hun bossen. Recent hebben ze zelf een concrete stap in die richting gezet.


De interesse vanuit de twee gemeenten om een FSC-boscertificaat na te streven voor hun bossen is zeker niet nieuw, en speelt zelfs al geruime tijd. Recent werd echter formeel het proces gestart om een certificeringsorganisme te selecteren. Doel is om in de eerste trimester van 2019 een pre-audit te laten plaatshebben.

Gezien de gezamenlijke bosoppervlakte van ongeveer 10.000 hectare, en de aanwezigheid bosgebieden met een specifieke ecologische waarde (o.a. Natura 2000) is een pre-audit in het kader van FSC-boscertificering een vereiste. Zo’n pre-audit heeft als doel een eerste inschatting te maken ten opzichte van de FSC-vereisten, om eventueel reeds enkele opmerkingen en/of aanbevelingen te formuleren voorafgaand aan de eigenlijke initiële audit.

“Via ons streven naar FSC-boscertificering willen we actief inspelen op de lokale vraag naar FSC-gecertificeerd hout,’ getuigde David Clarinval (Burgemeester Bièvre) onlangs op de lokale televisie. “Vandaag is er nauwelijks FSC-gecertificeerd hout beschikbaar in Wallonië of in Noord-Frankrijk waardoor houtkopers het soms in Duitsland moeten gaan halen. Hopelijk kunnen ze binnenkort ook lokaal FSC-gecertificeerd hout vinden, en wie weet betalen ze hier zelfs wat extra voor”.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202