Nieuws

Thursday, 01 August 2019
Nieuwe Canadese FSC-norm voor bosbeheer geniet brede steun van milieu-NGO's

Karibou (© Valerie Courtois)© Valerie Courtois

Verschillende milieuorganisaties - waaronder Greenpeace Canada, WWF Canada en de Natural Resources Defense Council - hebben FSC Canada gefeliciteerd met de herziening van de Canadese norm voor bosbeheer. Deze geprezen als een noodzakelijke stap in het aanpakken van de meest dringende problemen waarmee Canadese bossen tegenwoordig te maken hebben, waaronder het behoud van de kariboe, de proactieve erkenning van de rechten van inheemse volkeren, gendergelijkheid in de rechten van werknemers en een vermindering van de verstoring van het landschap.


De herziening van de FSC-normering heeft als doel het kader te versterken waar nodig, om ervoor te zorgen dat het perfect aansluit bij de Canadese bossen, hun fauna en flora, en de noden van de lokale bevolking.

"(...) FSC Canada heeft een nieuwe nationale bosbeheernorm ontwikkeld die ambitieuze doelen stelt voor bospraktijken in Canada en die bovendien een inspiratie kan zijn voor de hele wereld. Het zoeken naar oplossingen was complex en vereiste leiderschapskwaliteiten. Vertegenwoordigers van de 'First Nations' (inheemse bevolking) hebben samen met andere belanghebbenden uit de Canadese bosbouwsector nieuwe doelen gesteld voor een betere zorg voor de planeet, het helpen stabiliseren van het klimaat en het waarborgen van de gezondheid van onze bossen, onder meer voor het behoud van iconische soorten zoals de karibou. Het is nu aan ons, de bosgebruikers, om ze te implementeren, en aan consumenten om de vraag naar FSC-producten aan te houden", zegt James Snider (vice-president, hoofd van wetenschap, onderzoek en innovatie bij WWF Canada).

Shane Moffatt (Campagnemanager Greenpeace Canada): "In het hart van de internationale crisis die de biodiversiteit aantast, biedt de aankondiging van een nieuwe FSC-norm in Canada een duidelijk keuze voor de bosbouwindustrie: ofwel bent u deel van het probleem, ofwel bent u deel van de oplossing. "

FSC Canada startte in 2013 met het herzieningsproces, om in overeenstemming te zijn met geupdate kader van de internationale FSC Principes en Criteria, waarbij het ook de bedoeling was op de regionale normen binnen Canada samen te voegen in één nationale norm. Actoren uit sociale, economische en ecologische hoek namen deel aan het proces, waarbij ook vertegenwoordigers van de inheemse bevolkingsgroepen betrokken waren. Na verschillende consultatierondes en testen in de praktijk kon recent het proces afgerond worden via de goedkeuring van het nieuwe kader.

Voor meer informatie over deze nieuwe norm, kan u terecht op de site van FSC Canada.


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202