Nieuws

Tuesday, 12 May 2020
Meer dan 5 miljoen hectare FSC-gecertificeerd bos in het Congo Bekken

Forest elephant in Nord Congo (© Vincent Istace)© Vincent Istace

Nieuw FSC-certificaat voor bosconcessie van CIB in de Republiek Congo brengt de gecertificeerde oppervlakte in dit land op net geen 3 miljoen hectare.


De firma 'Congolaise Industrielle des Bois' (CIB) heeft onlangs een FSC boscertificering behaalt voor de Mimbeli-Ibenga concessie in het noorden van de Republiek Congo. CIB is al actief in het land sinds 1968, en heeft haar hoofdkwartier in Pokola. De drie andere concessies in beheer van CIB werden al eerder gecertificeerd, waarbij de Kabo concessie in 2006 de eerste was. Dankzij de recente certificering zijn nu alle commerciële operaties van CIB-Olam volledig FSC-gecertificeerd.

De Mimbeli-Ibenga concessie beslaat een oppervlakte van 650.000 hectares, waarvan 119.934 hectares onder een strikt beschermingsregime vallen omwille van ecologische en/of sociale redenen, waaronder bosgebruik louter voor de lokale bevolking. De biodiversiteit in de concessies is enorm: zo werden er meer dan 290 boomsoorten geïnventariseerd, en leven er ook zeker 33 zoogdiersoorten, waaronder iconische en bedreigde soorten zoals olifanten, chimpansees en gorilla's. Conform de vereisten van FSC boscertificering worden deze diersoorten strikt beschermd om hun populaties in stand te houden en/of te versterken. Naast de inspanningen rond de bescherming van de biodiversiteit in deze nieuw-gecertificeerde concessie, werd een andere concessie in Pikounde integraal als beschermd gebied ingesteld binnen het kader van een REDD+ project (Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation).

De totale oppervlakte FSC-gecertificeerd bos in het Congo Bekken bedraagt nu zo'n 5,4 miljoen hectare, waarvan het leeuwendeel van 2.989.168 ha gelegen is in de Republiek Congo. In Gabon gaat het over zo'n 2.061.190 ha, terwijl er in Kameroen zo'n 341.708 ha FSC-gecertificeerd bos is (cijfers mei 2020).


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202