Nieuws

Monday, 07 December 2020
'Open brief' vanuit Belgische houtkolom wil Belgische boseigenaren warm maken voor boscertificering

Walloon forest from the sky

De Belgische Houtconfederatie, Fedustria, InduFed en FEBHEL willen met hun open brief aan Belgische boseigenaren de stijgende vraag naar gecertificeerd hout aankaarten, en een oproep naar bijkomende boscertificering doen.


Via hun 'open brief' willen de vier federaties de toenemende vraag naar gecertificeerd hout - hout met een keurmerk voor verantwoord bosbeheer - op de lokale en internationale markt in de kijker zetten. Gecertificeerd hout wordt steeds meer gevraagd, en is voor sommige producten, markten of sectoren zelfs steeds meer een must aan het worden.

De bij deze federatie aangesloten bedrijven halen een groot deel van hun hout uit Belgische bossen, en hoewel een deel hiervan reeds gecertificeerd is, blijft het aanbod en de toename ervan nog ondermaats. De 'open brief' is dan ook een duidelijke oproep aan Belgische bosbeheerders om werk te maken van boscertificering voor hun bossen. Naast het onderschrijven van het belang van een duurzaam beheer van onze bossen naar de toekomst toe, biedt certificering volgens hen ook de beste garanties om de afzetmogelijkheden van hout uit Belgische bossen zo groot mogelijk te houden.

In België is momenteel een kleine 30.000 ha bos FSC-gecertificeerd, waarvan het grootste deel in Vlaanderen (via het toegankelijke groepscertificaat van het ANB) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt. Ook aan Waalse kant zijn er echter steeds meer concrete mogelijkheden. Zo heeft het groepscertificaat van SylvaNova onder haar leden FSC-gecertificeerde private bossen in Wallonië en Vlaanderen. Ook binnen de publieke bossen aan Waalse zijn er concrete initiatieven lopende. Hopelijk is deze oproep vanuit de sector een stimulans voor verdere groei bij bestaande initiatieven of een bron van inspiratie voor andere actoren.© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202