Wat kan de school doen?

Elke school kan op een of andere manier mee helpen om de doelstellingen van het FSC label te realiseren. FSC kan aan bod komen in de klas of de school kan zelf gebruik maken van FSC gelabelde papier- en houtproducten. Scholen met een houttechnische opleiding, en/of andere opleidingen (bv architectuur, grafische vormgeving ...) kunnen FSC uiteraard nog meer integreren in de opleiding.

Aandacht geven in de lessen …

Eerst en vooral kan men op school aandacht geven aan het belang van goed bosbeheer en in het specifiek aan het FSC –label. Dit kan door het mee op te nemen in de lessen, of er op een andere manier bij binnenschoolse activiteiten aandacht aan te schenken.

Tot slot kan men, mits de nodige inspiratie, met het FSC label misschien iets aanvangen op schoolfeesten en opendeurdagen … 

Klik hier voor het algemeen FSC lespakket  

klik hier voor onze 'FSC forest kids' pagina (met materiaal voor jongere kinderen)

Voor verdere specifieke vragen, aanvraag van folders, posters of DVD's ter ontlening, neem hier contact met ons op.

.... en als school het voorbeeld geven !

Een school kan echter zelf ook het goede voorbeeld geven, door zelf ook voor hout- en papierproducten met het FSC-label te kiezen. Kies voor FSC hout wanneer er werken uitgevoerd worden of schoolmeubilair gekocht wordt. Wees spaarzaam en probeer nodeloos papierverbruik te verhinderen. Kies voor papier met een zo hoog mogelijke inhoud recyclagevezels en/of papier met het FSC-label. En wie weet kan u ook de leerlingen aanzetten om voor FSC gelabelde producten te kiezen (potloden, agenda's, schrijfblokken)

 

FSC in het houtonderwijs en/of andere gespecialiseerde richtingen

In het algemene FSC lespakket kan men al heel wat informatie terugvinden die geschikt is voor gebruik in het technisch houtonderwijs of andere relevante richtingen. Hiernaast zijn er de afgelopen jaren ook nog andere relevante handleidingen geproduceerd, waaronder de Handleiding Duurzaam Houtgebruik (WWF ism VIBE). Ook het FSC houtstalenkistje is heel populair bij scholen met een technische vorming.

Educatief traject voor toekomstige vakwerkers in de houtsector

Het Educatief traject voor toekomstige vakwerkers in de houtsector wil duurzaam en klimaatvriendelijk houtgebruik bij jongeren promoten. Door middel van een informatief spel in de klas, Dwarsbomen, en de Footprint, een instrument waarbij leerlingen intensief begeleid worden bij een praktijkwerkstuk, komen de verschillende mogelijkheden, problemen en bedenkingen bij duurzaam houtgebruik aan bod.
FSC België is partner in dit VAIS project van Bos+. Voor meer informatie, klik hier.

 Projectvoorbeelden:

Een technische school uit Hoogstraten maakte uit FSC-hout nestkastjes, die verkocht werden tijdens een schoolfeest. Hiermee werden naast de leerlingen ook hun ouders gesensibiliseerd !

 

 

Zes enthousiaste eindejaars studenten houttechnieken aan het Atheneum Merelbeke maakte een design houten ligzetel in FSC gelabeld Accoyahout. Duurzaamheid ligt hen goed.

 

 

Opgelet: als uw school gebruik wil maken van het FSC logo bij realisaties zoals hier weergegeven, informeer u dan zeker bij FSC België over het correcte gebruik van het FSC logo.