The requested content is not available in your language. You have been redirected to the default version:

Atelierwoning 

Mariakerke (PART-11)

Atelier Mariakerke (© Stijn Bollaert)© Stijn Bollaert


Beschrijving project:

Een woning en atelier voor een beeldhouwster:

De uitdaging van de opdracht was een woning met atelierruimte te verenigen op een hoekperceel met beperkte oppervlakte. Door atelier en woning los van elkaar te positioneren op het perceel ontstaat er tussen beide volumes een besloten, maar gunstig georiënteerde buitenruimte.

De verharde buitenruimte voorziet in een plek om buiten te werken aan sculpturen in steen.

De architectuurtaal refereert naar een primitieve stapeling van elementen:
metselwerkwanden dragen betonbalken, de betonbalken ondersteunen op hun beurt houten liggers waartussen daglicht binnenvalt.

In het gevelbeeld vormt het ritme van balken een kroonlijst.
Samen met de betonnen speklagen in de gevels versterken ze de leesbaarheid van de interne geleding.

Binnenin de woning en atelier ontstaat een centrifugale schakeling van kamers rand een kern. De opeenvolging van kamers volgt het ritme van de bewoner. Elke kamer verkrijgt zijn eigenheid door de wisselende lichtinval en zichten op omgeving.

Toepassing FSC®:

  • Zichtbare dakconstructie atelier + woning:
    Steico ultralm LVL - circa 8 m³
  • Constructiehout tussenvloer gelijkvloers en verdieping 
    Douglas - circa 4 m³
  • Alle buitenschrijnwerk (ramen, deuren, poorten) van woning + atelier:
    Padoek - circa 112m²

Indiener van het project:
Freek Dendooven, Gijs De Cock, Peter Van Gelder

Opdrachtgeefster:
Klaar Cornelis

Houtleverancier:
Eurabo
Gent

Schrijnwerker:
Wanzeele
Wetteren

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202