The requested content is not available in your language. You have been redirected to the default version:

Koninklijk Atheneum

Zottegem (PUBL-1)

Koninklijk Atheneum Zottegem (© evr-Architecten)© evr-Architecten


Beschrijving project:

De bestaande school en site laten zich ontdekken als een groene en gefragmenteerde scholencampus met veel mogelijkheden. In het licht van een duurzame benadering leek het ons opportuun de versnippering en de compactloosheid op de campus niet verder een kans te geven, maar net op zoek te gaan naar een uitbreiding die voor de campus een win-win situatie zou betekenen.

In plaats van het zoveelste paviljoen te bouwen tussen de andere, al was het een passief schoolgebouw, hebben we het meest waardevolle hoofdgebouw op de site herbekeken en het als het ware “afgebouwd”. Dit gebouw is waardevol omdat het een rationele structuur heeft, structureel en bouwfysisch in een redelijke staat is, en dus nog jaren dienstig kan zijn.

Het gevraagde netto-programma past wonderwel in de holten en uitsparingen in de noordgevel. Er ontstaat een compact gebouw met een interne circulatie-as die nu langs beide kanten met klassen wordt uitgerust. Deze operatie laat ook toe, gezien er minder oppervlakte te realiseren is, nl. geen gangen, een deel van het beschikbare budget in te zetten voor een opwaardering van het bestaande gebouw. Het afwerken van de noordzijde zorgt ervoor dat het energiepeil van het bestaande hoofdgebouw sterkt verbetert, en geeft de school een stedelijke en communicatieve gevel. De inplanting langs de nieuwe weg creëert een bijkomende toegang en zorgt ervoor dat de polyvalente zaal ook los van de school kan functioneren.

De fiets en voetganger krijgen een belangrijke plaats, tegelijkertijd worden groene ruimte en parking opgewaardeerd.


Toepassing FSC® :

  • Binnenschrijnwerk (binnendeuren en binnenramen): Multiplex berk
  • Vakwerkspanten in de polyvalente zaal: Douglas

Indiener van het project:
evr-Architecten bvba
Gent

Opdrachtgever: 
GO! Gemeenschapsonderwijs
Brussel

Aannemer:
Detrac - Vichte

Houtleveranciers:
Vandecasteele
VC Wood- Zottegem
Cras 

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202