FSC Boscertificering

© FSC A.C.-Milan Reska
De basis van FSC boscertificering en de evaluatie zijn de internationale FSC principes en criteria, die verder verfijnd worden tot een nationale of regionale standaard. 

Deze standaard geeft dus de vereisten waaraan het bosbeheer moet voldoen om een FSC certificaat te behalen. 


Bossen wereldwijd

Wereldwijd is er ongeveer 200 miljoen hectare FSC gecertificeerd bos (06/2018). Deze bossen liggen in een 85-tal landen, en worden beheerd door ruim 150.000 boseigenaren. Een duurzaam beheerd bos biedt tal van voordelen voor mens en samenleving, en is van wezenlijk belang voor het bosecosysteem. Ontdek hier enkele concrete FSC-gecertificeerde bossen uit alle hoeken van de wereld.

Ook op maat van de versnipperde bossen van Europa

FSC boscertificering is niet enkel haalbaar voor grote bosbeheerders in de tropen of het hoge Noorden, maar evengoed voor kleinere en/of versnipperde bosbeheerders in Europa. Zo is er al ruim 50 miljoen hectare FSC-gecertificeerd bos in Europa (exclusief Rusland), waarbij dit zowel over grote als kleine bossen gaat, in privaat of publiek bezit. Zo is het grootste FSC boscomplex in België ongeveer 2.500 ha groot, terwijl het kleinste slechts 0.23 ha beslaat.

FSC bos in België

Er bestaan heel wat goeie redenen om als Belgische bosbeheerder te overwegen om een FSC boscertificaat te behalen. Met een goed bosbeheersplan als basis, en na een onafhankelijke controle ten opzichte van de FSC-vereisten voor België, is FSC certificering een haalbare kaart. Lees hier meer FSC boscertificering in België.


FSC in cijfers

Wereldwijd
228.858.026 ha FSC bos
49.388 FSC CoC certificaten
77.925 FSC CoC sites

België
28.999 ha FSC bos
730 FSC CoC sites

(cijfers 12/10/2021)

read more …

FSC at work

Wat betekent FSC nu in de praktijk, en hoe maken wij het verschil?

read more …
© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202