Coöperatieve FSC boscertificering en meubelproductie in Honduras

FSC in Honduras (© FSC A.C.)© FSC A.C.COATLAHL beheert een FSC-groepscertificaat met 14 kleine bosgemeenschappen die samen een oppervlakte natuurlijk bos zo'n 20.000 ha beheren voor de productie van tropisch hardhout.

De regionale Agroforestry coöperatieve 'Colón, Atlántida, Honduras’ Ltda (COATLAHL) is opgericht in de jaren '70 door kleine houtverwerkende groepen afkomstig uit de gemeenschappen in de bergketen Cordillera Nombre de Dios in Atlantida, in het noorden van Honduras. COATLAHL verzorgt de marketing en verkoop van de houtproducten en heeft ook een FSC-gecertificeerde meubelwerkplaats. De voornaamste producten zijn gezaagd hout en meubilair in massief hout.

COATLAHL is een pionier op vlak van FSC-boscertificering van 'community forests', aangezien ze al in 1996 voor het eerst een FSC-certificaat behaalden. Toch is hun avontuur niet zonder uitdagingen gebleken. Samen met hun groeiende interesse in FSC-certificering stegen ook de verwachtingen op vlak van hogere prijzen en een verzekerde afzet, wat geen van beide een directe realiteit bleek te zijn. Door een samenloop van omstandigheden, waaronder ook een periode van financiële onzekerheid, werd in 2002 besloten om het certificaat niet te verlengen. Samen met de Deense NGO ‘Forests of the World’ en financiële hulp van DANIDA (de Deense ontwikkelingssamenwerking), slaagden ze er in 2003 in om hun certificaat te hernieuwen en deze keer wel een levensvatbare commerciële activiteit uit te bouwen. De uitdaging bleef dubbel: enerzijds moesten ze afzetmarkten vinden die hun producten naar waarde zou schatten, en deze bleken in de eigen regio nog niet te bestaan. De internationale markt werd dus het doel, maar hiervoor moest de interne capaciteit om te kunnen voldoen aan de hoge eisen van internationale klanten rond kwaliteitswaarborg, communicatie en timing aanzienlijk versterkt worden.

Via Forests of the World kwam men in contact met de Deense retailer COOP Denmark voor de verkoop van meubels gemaakt uit minder gekende houtsoorten. COOP was aangetrokken door de mogelijkheid van de verkoop van FSC-gecertificeerde producten afkomstig van lokale bosgemeenschappen, maar had ook twijfels rond de haalbaarheid op vlak van kwaliteit en volume. Na een eerste bestelling van een grote partij houten deurmatten in 2004, groeide het wederzijds vertrouwen. Verdere training door nationale en internationale experts zorgen ervoor dat COATLAHL verder bleef evolueren op vlak en haar productie naar kennis en kunde kon vergroten. Ook op vlak van kwaliteit en klantentevredenheid kende de organisatie sindsdien een heuse revolutie, waarbij de interne capaciteit ook in deze aspecten versterkt werd.

Meer informatie:


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202