Nieuws

Tuesday, 01 June 2021
Eerste FSC-gecertificeerde autoband gelanceerd door Pirelli en BMW

FSC certified tyre (© Pirelli)© Pirelli

Bandenproducent Pirelli lanceert in primeur de eerste FSC-gecertificeerde autoband, en toont hiermee aan dat het gebruik van FSC-gecertificeerde natuurlijke latex perfect in deze complexe supply chain.


De nieuwe Pirelli P Zerbo band, die gebruikt zal worden voor de BWM X5 Plug-In Hybrid, is de eerste FSC-gecertificeerde autoband ter wereld, en is gemaakt uit FSC-gecertificeerde natuurlijke latex en viscose, en andere materialen.

Natuurlijke latex of natuurlijk rubber wordt gebruikt in heel wat dagelijkse topeassingen, waaronder rubberlaarzen, matrassen en andere gebruiksvoorwerpen. Zo'n 80% van het volume van natuurlijke latex wordt geproduceerd door kleine plantage-eigenaars in de zogenaamde 'rubber belt' in de tropische regio's. De eigendommen zijn doorgaans zo'n 1-2 hectare groot, en de omstandigheden waarin deze beheerd worden zijn zeer wisselend. Het beantwoorden van sociale, ecologische en economische noden voor deze beheerders is dan ook een heuse uitdaging.

FSC-certificering van rubberboomplantages en bossen, waaruit deze natuurlijke latex geoogst wordt, garandeert een sociaal en ecologisch verantwoord beheer, bijvoorbeeld op vlak van correcte arbeidsomstandigheden of het zorgen voor bosbehoud (door verdere ontbossing te stoppen). In bepaalde productgroepen gemaakt uit natuurlijk rubber heeft FSC-certificering al langer ingang gevonden. Denk bijvoorbeeld aan handschoenen en schoeisel, matrassen en kussens, yogamatten of ballonnen. Zo'n 70% van de totale productie van natuurlijke latex wordt echter in de bandensector gebruikt. Nu de eerste FSC-gecertificeerde band een feit is, is een belangrijke stap genomen om ook in deze industrie verder vooruitgang te maken op vlak van een herkomst uit verantwoord bosbeheer.

Pirelli en de BMW group zijn - net als FSC Internationaal - lid van de 'Global Platform for Sustainable Natural Rubber'. Dit multistakeholderplatform werd opgericht in 2018 met als doel het ondersteunen van een duurzame ontwikkeling in de sector van natuurlijk rubber wereldwijd te ondersteunen. De lancering van de eerste FSC-gelabelde band is niet enkel een invulling van de eigen bedrijfsdoelstellingen, maar past ook perfect binnen de ambitie van dit platform, en vormt zonder twijfel een bron van inspiratie voor andere sectorgenoten.

Voor meer informatie: nieuwsbericht van FSC Internationaal (19/05/2021).


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202