FSC-gecertificeerde verpakkingen

Verpakkingen van papier, karton of hout zijn alomtegenwoordig, en ook het aanbod op vlak van FSC-gecertificeerde mogelijkheden is ruim. Daar het over een hernieuwbare grondstof gaat, hebben deze 'forest-basee' verpakkingen vaak een streepje voor op alternatieve materialen, ook omdat ze vaak vlot recycleerbaar of biodegradeerbaar zijn. Belangrijk uiteraard is dat het gebruikte hout of de vezels afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen en/of gerecycleerde bronnen. Het FSC-keurmerk kan deze garantie geven, en via een on-product FSC label op de verpakking ook kenbaar maken aan de klant.


Verpakking rond een FSC-gecertificeerd product

FSC-label on wooden toy packaging

FSC-gecertificeerde producten (bv. een pak printpapier of een houten speelgoedtreintje) worden ook 'verpakt' verkocht.

Hierbij is het niet noodzakelijk zo dat de verpakking zelf ook uit FSC-gecertificeerd materiaal bestaat, al kan dit uiteraard wel.

Het 'on product' FSC-label wat op de verpakking vermeld staat, verwijst dan naar de inhoud - het product in de verpakking - en de tekst in het label moet dit ook duidelijk maken. Het is de FSC-gecertificeerde producent van het product die verantwoordelijk is voor het juiste 'on product label' op de verpakking, verwijzend naar hun product.

FSC-gecertificeerde verpakking rond een product

FSC packaging

Wanneer een verpakking gemaakt wordt uit FSC-gecertificeerd materiaal, dan kan een 'on product FSC-label' op de verpakking vermeld worden.

Voorwaarde is dat de verpakking gemaakt wordt door een FSC-gecertificeerde verpakkingsproducent. Het 'on product label' - met licentiecode van de verpakkingsfirma - verwijst dan doorgaans duidelijk naar de verpakking, om verwarring met het product in de verpakking te vermijden.

Indien de inhoud ook een FSC-gecertificeerd product is, dan kan de verpakking twee FSC-labels dragen: eentje verwijzend naar de verpakking en eentje verwijzend naar de inhoud.

Beschikbaarheid gecertificeerde verpakkingen?

FSC cardboard trays

Het aanbod aan diverse FSC-gecertificeerde verpakkings-producten op de Belgische markt is vrij uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan allerlei dozen (primaire & secundaire verpakking), papieren zakken of houten kisten.

En ook wat het aantal FSC-gecertificeerde aanbieders (producenten en (groot)handels) betreft, zijn er steeds meer in België (en in de wereld).

Gericht op zoek in België?
Surf naar www.ikzoekFSC.be


DIRECTE LINKEN NAAR ZOEKRESULTATEN

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202