Dorpshuis

Woesten (PUBL-10)

Dorpshuis Woesten (© Tom Vanhee)© Tom Vanhee


Beschrijving project:

De verbouwing tot een hedendaags ontmoetingscentrum wil de sociale cohesie tussen de bewoners versterken en houdt de herinnering aan het voormalig 19de eeuwse schoolgebouw levendig.
Tot beneden geopende raamopeningen verhogen de relatie van de zaal naar het toegangsplein en naar de onbenutte tuin. De opdeling van de voormalige ramen is geabstraheerd. Het ritme van de oorspronkelijke klassen is voelbaar. De gesloten functies worden gegroepeerd in een uitgeschoven volume. Een verjonging van het gebouw waarvan het vrij recente sanitair de aanzet vormt.
Deze schuifbeweging brengt licht in het hart van het gebouw en biedt een ruime centrale inkom.
Deze inkom/ trappenhal verbindt de verschillende functies in het gebouw en stimuleert de kruisbestuiving ervan. 

Het uitgeschoven volume inspireert zich op de typologie van de blinde gevels langs de N8 en voorheen van het gebouw zelf. Het gladde polycarbonaat materialiseert deze schuifgevels.
Het toegankelijk maken en structureel versterken van de zolder biedt de gewenste bijkomende ruimte, en maakt ook nog toekomstige inbreiding mogelijk (HVAC voorzien op de toekomst).
De duurzame sociale herbestemming biedt plaats aan diverse functies: het verenigingsleven, feesten, tekenacademie, vergaderen, kooklessen, concerten, tentoonstellingen, kinderopvang, enz.…

Het ontwerp werd bijgestuurd na overlegmomenten met de dorpsbewoners, de toekomstige gebruikers van het dorpshuis. Hierbij werd maximaal ingezet op flexibiliteit om eveneens te voldoen aan toekomstige noden van de dorpsgemeenschap. Aandacht voor verbeteren isolatie en winddichtheid. CO2 gestuurd ventilatiesysteem D. Condensatieketel op gas.


Toepassing FSC® :


Indiener en architect van het project:
Atelier Tom Vanhee
Brussel

Houtleveranciers:
VC Wood Waasland
Zottegem

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202