Houten schrijnwerk voor handelsrechtbank

Turnhout (PUBL-9)

Handelsrechtbank Turnhout (© Beneens)© Beneens


Beschrijving project:

Het gebouw, van oorsprong rijkswachtkazerne, werd opgetrokken in 1866-1867 en is sinds 1970 vredegerecht. Het L-vormig geheel bestaat uit een dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen met aanpalend diephuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddaken. Vervolgens nog een eenvoudige langgestrekte aanbouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en een vrijstaand volume van één bouwlaag onder zadeldak, eertijds paardenstallen.

De vraag aan ons en aan onze partner Building NV was een hernieuwing van het houten schrijnwerk met behoud van zoveel mogelijk authentieke elementen. In het totaal betrof het 39 ramen. Dit project combineerde zowel reconstructie als restauratie (via Building NV). Waar mogelijk dienden de bovenwaaiers gerecupereerd te worden en op de nieuwe ramen geplaatst. Daarbij moesten uiterlijk en glaslijn overeenstemmen. We stelden vast dat alle bovenwaaiers echter niet gelijk waren. De kleine, maar toch significante afwijkingen van de glaslijnen moesten bij de profielen en de kleinhoutverdeling ook bij de nieuwe tweevleugelramen doorgetrokken worden.

Om de nieuwe ramen te laten aansluiten bij de oude elementen en om de originele look te behouden dienden we onze standaardprofielen aan te passen. We voorzagen ook een extra brede waterlijst.
De nieuwe ramen hebben een extra profiel aangepast aan de oude stijl. Er waren verder geen concessies en de luchtdichtheid en de technische duurzaamheid representeert de huidige stand van het ambacht.

De hoge graad van authenticiteit die we nastreefden bij de afwerking blijkt ook uit:

  • keuze voor espagnoletsluitingen 
  • de keuze zichtbare driedelige fitsen van 13mm bij de draairamen, waarbij we de uitstraling van het nesteleffect van oude scharnieren door infrezing verkregen.
  • de keuze voor het antiek-look glas, eenzijdig gelaagd, een zijde antiek met look van geblazen glas
  • de afwerking met stopverf (door Building NV) – de kroon op het werk

Toepassing FSC® :


Indiener en aannemer van het project:
Beneens - Olen
Plaatser houten ramen

Architect: 
ARAT bvba
Herentals

Houtleveranciers:
Martens
Schoten

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202