Herman Teirlinckgebouw te Brussel

(PUBL-9)

H.Teirlinck1
H.Teirlinck2


Ligging project:
Havenlaan 88 te Brussel

Beschrijving project:
Het Herman Teirlinckgebouw is semi hoogbouw en bestaat uit een dubbellaagse ondergrondse parkeergarage, een binnenstraat in de volle lengteas van het gebouw, met daaraan palend vier binnentuinen. Naast de gelijkvloerse verdieping is ook de eerste verdieping als vergadercentrum semi-openbaar. De laagbouw bestaat uit zes lagen, vanaf de tweede verdieping zijn dit kantoorruimten en een bibliotheek, meanderend rond de binnentuinen. Op de noordoost zijde van het gebouw staat een 60 meter hoge kantoortoren met kantoren vanaf verdieping 7 tot 13. Op de 14e verdieping zijn technieken ondergebracht. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 66.500 m². Het gebouw biedt onderdak aan diverse entiteiten van de Vlaamse Overheid, in het totaal vinden er ongeveer 2600 ambtenaren onderdak volgens de principes van het nieuwe werken.

Naast kantoorruimte beschikt het gebouw ook over een groot restaurant met grootkeuken , twee auditoria (goed voor een bezetting van 100 en 250 personen); een groot vergaderzalencomplex, een fitness, een ondergrondse parking voor 310 wagens en archiefruimtes.

Het project is het grootste vrijstaand kantoorgebouw in Brussel alsook het grootste passief gebouw in België. Van het begin van het project was het ontwerp van het gebouw voornamelijk gericht op duurzaamheid en een uitstekend binnencomfort voor de gebruikers. Het gebouw wordt terecht gezien als een nieuwe standaard voor kantooromgevingen.

Toepassing FSC® :
Voor nagenoeg alle houttoepassingen werd gebruik gemaakt van gecertificeerd hout. Het gaat hierbij o.a. over de houten structuren van de binnenafwerking, binnenramen, binnendeuren, deurkaders en de vloeren (verhoogde vloeren en computervloeren)

Project in the press/online:

  • https://www.vlaanderen.be/nl/vlaamse-overheid/herman-teirlinckgebouw
  • http://www.architectura.be/nl/nieuws/18158/herman-teirlinck-gebouw-is-nieuwe-eyecatcher-tour-taxis

Oplevering:
08/2017


< terug naar de overzichtspagina

H. Teirlinkgebouw: constructie wandenH. Teirlinkgebouw: constructie wanden

Indiener van het project
Het Facilitair Bedrijf

Bouwheer/opdrachtgever:
NV De Meander (Extensa)
(Brussel)

Architecten:
Neutelings Riedijk Architecten
(Rotterdam)

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202