Loods Teunenberg te Olen

(PUBL-1)

Loods Teunenberg 2
Loods Teunenberg 3


Ligging project: Bulestraat 88 te 2250 Olen

Beschrijving project:
Bouwen van een energie-neutrale loods te Olen voor huisvesting van arbeiders en machines om terreinen van het Agentschap voor Natuur en Bos te beheren. Het architecturale beeld en de inplanting van de nieuwbouw verwijzen naar de vroegere militaire functie van de gesloopte loodsen op deze locatie.

De inplanting en de typologie van het gebouw zijn vastgelegd bij de opmaak van gemeentelijk RUP. Deze bepaalt dat er een architecturaal samenhangend gebouw, opgebouwd uit een herhaling van aanpalende en onderling gelijke units (maximum 5) op dezelfde locatie komt als de gesloopte militaire loodsen. De vormgeving van deze loodsen is een opeenvolging van schuine daken, waarbij de nok van elke unit loodrecht staat op de zone voor de loodsen. Deze zone voor de loodsen blijft onbebouwd, hierdoor wordt de markante vormgeving van de loodsen versterkt.

Het loodsgebouw is een referentieproject voor ANB. Enkel Low-impact materialen (NIBE-classificatie; Natureplus-label) werden toegepast. De volledige primaire en secundaire structuur van de loods worden om deze reden uitgevoerd in een houtconstructie (gelamelleerd houten spanten en houtskeletbouw). Zowel de buiten als binnen afwerking van het gebouw werd eveneens uitgevoerd in hout of op hout gebaseerde afwerkmaterialen. Hierbij werd enkel gebruik gemaakt van gecertificeerd hout, waarbij ook heel wat FSC-gecertificeerd hout. Bijkomend werd de vereiste tot Chain of Custody certificering van de aannemer als selectiecriteria opgenomen in het aanbestedingsbestek.

Toepassing FSC® :
Buitenschrijnwerk in FSC-gecertificeerde Lariks
Gevelbekleding Platowood

Oplevering:
2016

< terug naar de overzichtspagina

ANB loods OlenANB loods Olen

Architect en indiener van het project:
Stil(l)architectuur
Van Cakenberghe Jan (Mortsel)


Opdrachtgever:
Vlaamse overheid
Agentschap voor Natuur en Bos

Aannemer:
Beneens J. en Zonen bvba

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202