Totaalrenovatie en uitbreiding van een rijwoning

Sint-Niklaas (PART-8)

VCM architecten: St. Niklaas 4


Beschrijving project:

In de Priesteragiewijk, één van de oudste sociale woonwijken van Sint-Niklaas, werden intussen quasi alle woningen geprivatiseerd. Een unieke kans tot herwaardering van het bestaande patri-monium bood zich aan met de renovatie van deze rijwoning.

De voorgevel werd in de filosofie van de bestaande architectuur aangepast: alleen het raam aan de keuken werd verlaagd tot aan het maaiveld, waardoor een connectie ontstaat met de tuin. De zuid gerichte siertuin kan hierdoor worden gebruikt als volwaardige voortuin in connectie met de woning. Bestaande aanbouwen werden gezien hun slechte staat afgebroken en vervangen door een nieuwe aanbouw over de volledige breedte van het perceel. De aanbouw werd als geheel gezien met de achtergevel. Beiden werden geïsoleerd en bekleed met een latwerk van thermisch verduurzaamd FSC hout. Een grote raamopening in de achtergevel capteert het zicht op de tuin terwijl de achterdeur onzichtbaar werd weggewerkt. Vanuit het interieur kadert een modulaire kastenwand / zitbank dit tuinzicht. Een daklicht brengt nog meer noorderlicht in de aanbouw bin-nen.

Een grote ambitie over duurzaamheid vertaalt zich in boeiende mix tussen materiaalgebruik / technisch concept enerzijds en bestaande architectuur anderzijds. De aanbouw werd gerealiseerd in houtskelet, geïsoleerd met papiervlokken. De bestaande voorgevel werd na geïsoleerd. De vloer van de begane grond werd geïsoleerd middels zeeschelpen en kurk. Waar mogelijk werd gebruik gemaakt van snel nagroeibare materialen (rubberwood, bamboe).

Een warmtepomp, met diepteboring werd gecombineerd met een vloerverwarmingssysteem. De warmtepomp wordt van elektriciteit voorzien door de PV panelen op het zuidgerichte dak-schild. Het ventilatiesysteem C+ werd gecombineerd met een lucht zuiverende plantenwand.

De woning werd in 2014 door de stad Sint-Niklaas bekroond met de stadsprijs voor duurzaam bouwen


Toepassing FSC® :

  • Horizontale uitlatting gevel: FSC PLATO 18 x 42 mm 37,23 m2
  • Verticale gevelbekleding: FSC PLATO 40 x 30 mm 23,53 m2
  • Kepers leidingsspouw: grenen FSC 44.48 m2
  • Dagkanten ramen: FSC PLATO 18 x 150 mm 
  • Buitenschrijnwerk: accoya FSC 4st
  • Houten dakstructuur: steico ultralam FSC 63 x 240 mm 24,00 m
  • Houten Onderdak: osb 3 FSC 15 mm 21 m2
  • Uitdikking dakstructuur hellend dak: Steico joist FSC 45 x 240 mm, 24 m2
  • Houtskeletwanden structuur: SLS FSC 38 x 230 40,63 m2
  • Houtskeletwanden uitstijving: OSB 3 15 mm 40,63 m2
  • Isolatie buitenwanden: steico zell FSC 230 mm 24,06 m2
  • Isolatie daken: steico zell 330 mm 61,60 m2
  • Lichstraat: accoya FSC 1 st

Indiener van het project & architect:
Martens Van Caimere Architecten bvba

Opdrachtgever:
Bart Van Gasse & Yun Shi

Aannemer:
De Noordboom cvba - Ronse

Houtleverancier:
Eurabo- Ronse

© Forest Stewardship Council® · FSC® F000202